Världsbokdagen – våra författare delar med sig av sina läsupplevelser
Den 23 april är det internationella Världsbokdagen. Bonnierförlagen uppmärksammar detta genom att låta några av våra aktuella författare berätta om läsupplevelserna som förändrat deras liv.
Bodil Unenge, hållbarhetsansvarig Bonnierförlagen:
– Världsbokveckan är ett fantastiskt initiativ av bokhandeln som Bonnierförlagen varit med och stöttat sedan starten. Det är jättetråkigt att man inte kan genomföra den enligt plan i år. Eftersom det bygger mycket på fysiska möten, där skolklasser bjuds in till bokhandeln, så är det helt enkelt inte möjligt givet myndigheternas restriktioner kopplat till spridningen av coronaviruset.
Stina Jackson, aktuell med Ödesmark
– Vägen av Cormac McCarthy. En oerhört drabbande dystopi och ett oförglömligt porträtt av en faders kärlek till sitt barn som skakade om mig på djupet och fortfarande är något av det mörkaste och vackraste jag har läst. Vägen är litteratur när den är som bäst.
Patrik Svensson, aktuell med Ålevangeliet
– Som för ganska många andra, tror jag, var Pär Lagerkvists Dvärgen en av de första vuxenböcker jag verkligen förstod och drabbades av. En bok som fick mig att inse vad litteratur kan vara och göra med en.
Madeleine Schantz, aktuell med Vaken dröm
– Ett drömspel av Strindberg. Så tråkigt svar kanske men den boken/dramat blev liksom beviset på att det går att teckna ner drömmar och det undermedvetna i text.
Mons Kallentoft, aktuell med Hör mig viska
– Solen har sin gång, av Hemingway. Jag läste den som nittonåring, hamnade i Pamplona på tjurrusning och förälskade mig i Spanien tack vare den boken. Nu bor jag i landet, det hade jag inte gjort utan den boken, tror jag.
Stina Wirsén, aktuell med Vem städar inte?
– Barbro Lindgrens böcker om Sparvel har präglat min mycket, jag älskade dom som liten och älskar dom fortfarande. Dom finns alltid med mig, dom hjälper mig att hålla barnet i mig levande.
Johan Anderblad, aktuell med Bojan och ambulansen
– Lars Ahlin, Din livsfrukt. Att få tillbringa en sommar med denna tegelsten i slutet på 80-talet, en liten bit per kväll i lugnt tempo, gav mig perspektiv och mångfacetterade karaktärer att spegla mig i. Och ett lugn som jag så väl behövde då i småbarnsåren.
Boken finns inte längre i bokhandel men kan gå att få tag i på till exempel antikvariat eller bibliotek.
Maria Frensborg, aktuell med Pelle Svanslös skola. Sjukdomar, virus och att tvätta händerna
– Måste lite motvilligt säga Knausgårds årstidsböcker, särskilt Om våren. De gav en annan blick efteråt, i alla fall ett tag.