Isa Widerståhl på Albert Bonniers Förlag på lista över framtidens kvinnliga ledare
Isa Widerståhl påbörjade sin karriär i bokbranschen 2017 som Management Controller Bonnier Books. Efter ungefär tre lärorika år tillträdde hon 29 år gammal som förlagschef på Albert Bonniers Förlag. Nu hamnar hon för andra året i rad på Ledarnas årliga lista som rankar landets 75 främsta unga kvinnor i chefspositioner. Det som dessa kvinnor har gemensamt enligt Ledarna är att de gör skillnad och visar på värdet av ett bra ledarskap.
Grattis Isa! Hur ser din vardag som chef och ledare för ett förlag ut?
Tack! Det är väldigt varierande. I mitt jobb ingår allt från budget, förhandlingar och avtalsfrågor, till att vara med på manus- och utgivningsmöten och vara bollplank till förläggarna och andra medarbetare på förlaget. Den kombinationen, att få jobba med både det övergripande och få vara med i det utgivningsnära, är det som gör mitt jobb så fruktansvärt roligt.
Vad är det mest givande med att vara en ledare?
Att se människor runt omkring en lyckas och utvecklas. Att få vara med och skapa rätt förutsättningar för just det, att få jobba med en grupp mot gemensamma mål och sen få fira, tillsammans, när vi når dit.
Vad är den stora utmaningen i ett ledarskap, tror du?
Det beror på omständigheterna skulle jag nog säga, det varierar säkerligen både över tid och från person till person. Men just nu, i tider av distansarbete, är det en utmaning att vara tillräckligt närvarande och tillgänglig.
Vilka ledare tar du inspiration från för ditt ledarskap?
Från de många bra ledare jag har haft förmånen att ha under min karriär – inte minst på Bonnier Books och på Bonnierförlagen.
Kan vem som helst bli en bra ledare?
Jag tror att många kan bli bra ledare, och att alla kan lära sig att bli bättre ledare. Men jag tror också att för att bli en bra ledare måste man vara genuint intresserad av och nyfiken på människor - och ha en drivkraft i att se dem lyckas. ”Laget före jaget” må vara en otroligt uttjatad klyscha, men det är inte utan anledning.