Födelsevrålet tilldelas feministiska priset Årets Selma 2018
Patientorganisationen Födelsevrålet har vunnit det nyinstiftade feministiska priset
Årets Selma som delades ut på Internationella kvinnodagen den 8 mars av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Det var under föreställningen Årets Selma och den 8 mars med Clara Henry & vänner på Södra Teatern i Stockholm som priset delades ut av SelmaStories som är en del av Bonnierförlagen. Födelsevrålet arbetar med att förändra och förbättra förlossningsvården utifrån ett patientperspektiv. De har med ett enträget arbete fått en folkrörelse att växa fram och arbetar för alla kvinnors rätt till en säker och trygg vård före, under och efter en förlossning.
Priset delas ut till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått, och påverkat till en förändring och förbättring i samhället. Priset består av en prissumma på 10 000 kronor, ett diplom samt en gåva skapad av en feministisk konstnär eller konsthantverkare.
Juryns motivering lyder:
Nedläggning av förlossningskliniker, för få förlossningsplatser och brist på barnmorskor. 2016 fick de nog. Sedan dess har en bred och enträgen folkrörelse vuxit fram och ett feministiskt vrål för patientens trygghet – före, under och efter en förlossning - har ekat från norr till söder. Tusentals har demonstrerat, debatterat och agerat med ett engagemang som fått politikerna att lyssna.
För att ha höjt sin röst och stått upp för alla kvinnors rätt till säker vård tilldelas Årets Selma 2018 organisationen Födelsevrålet.
– Vi är oerhört stolta och glada över att vinna priset eftersom vi arbetar med en fråga som berör så många. Att Årets Selma är ett feministiskt pris känns extra bra då vi menar att detta är en kvinnofråga. Förlossningsfrågan är så eftersatt just för att det är kvinnor som föder och patriarkala normer styr beslutsfattandet inom vården. Det finns fortfarande så många stigman kring kvinnors kroppar och sexualitet. Vi är också glada att en liten organisation som Födelsevrålet lyfts fram eftersom det visar att vi tillsammans kan skapa en stor förändring, säger en av Födelsevrålets grundare och talesperson, Maria Ceder Engebretzen.
– Den feministiska frågan och jämställdhetsdiskussionen är högst angelägen för alla, så även för oss. Årets Selma är vårt sätt att ytterligare försöka belysa ämnet och förhoppningsvis också kunna bidra till ett fruktbart feministiskt samtal som sträcker sig hela vägen från bokhyllan och ut i verkligheten. Födelsevrålet har på kort tid vuxit till en folkrörelse som med imponerande kraft gjort avtryck i frågan om alla kvinnors rätt till säker vård i Sverige. Priset kan ses som en hyllning till alla de medlemmar som med mod och kraft påverkat en fråga som är viktig för så många, säger Håkan Rudels, VD för Bonnierförlagen.
Årets gåva – ett smycke från Ametist Azordegan
Priset Årets Selma består förutom av en prissumma på 10 000 kronor, ett diplom samt en gåva skapad av en feministisk konstnär eller konsthantverkare. I år är gåvan ett smycke framtaget av författaren och musikjournalisten Ametist Azordegan i samarbete med guldsmeden Kajsa Åman. Kollektionen One Woman Army består av 8 olika smycken som var och en representerar de utmaningar som livet som kvinna innebär liksom det som gör kvinnor starka. Födelsevrålet fick smycket som symboliserar en livmoder.
Läs gärna en intervju med Ametist Azordegan.
Juryn för Årets Selma 2018 består av: Sara Nyström (Albert Bonniers Förlag), Titti Persson (Bonnier Carlsen), Åsa Selling (Bonnier Bookery), Sofia Heurlin (Bonnier Fakta), Johanna Haegerström (Albert Bonniers Förlag), Ebba Östberg (Lovereads), Jennie Sjögren (Forum), Thérèse Cederblad (Bonnierförlagen Kommunikation) och Cecilia Claesson (SelmaStories).
För mer information, vänligen kontakta:
Thérèse Cederblad, Bonnierförlagen Kommunikation
therese.cederblad@bonnierforlagen.se
Magdalena Höglund, presskontakt, Årets Selma
0733 338840
magdalena@highlandpr.se
Om SelmaStories
SelmaStories är Bonnierförlagens digitala plattform för läsinspiration och boktips. Här publiceras regelbundet artiklar, författarintervjuer, reportage och podcastavsnitt om såväl skönlitteratur som faktaböcker. SelmaStories finns på Facebook samt på www.selmastories.se.