Bonnierförlagen, 2025-03-20

Jakten på vattnet – lärarhandledning

Hej!

Vad roligt att du är nyfiken på hur du kan arbeta med boken “Jakten på vattnet” i just din elevgrupp!

Det finns många sätt att närma sig boken och innehållet. Ur ett rent barnspektiv så är det en spännande skattjakt som bjuder på lavafloder och olika uppfinningar.

Men det är också en berättelse om olika livsvillkor, global ojämlikhet och klimatförändringar. Frågor som är stora även för vuxna att förhålla sig till.

Jag som skrivit boken heter Anton Klepke, och kom personligen i kontakt med vattenbrist först i vuxen ålder när jag arbetade i Tanzania med just vattenförsörjning. Innan dess hade jag, som många andra i vår del av världen, tagit vattnet för givet.

Därför tror jag att det kan vara väldigt värdefullt för barn att tidigt få fundera på de här frågorna. För utan rent vatten är vi alla bara några dygn ifrån total katastrof. Var vi än bor i världen.

Lärarhandledningen kommer att utgå från målen i både Lgr22 samt Lpfö18. Det har ju tyvärr även blivit allt mer aktuellt även i vår del av världen, där MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Bevakning) kartlägger både nya riskområden för översvämningar i Sverige, men även försöker öka kunskapen om vikten av tillgång till rent vatten vid en eventuell samhällskris.

Den här lärarhandledningen kommer därför röra sig kring vattenexperiment och andra spännande övningar som väcker barns nyfikenhet, men den kommer också beröra samtal och diskussioner som kan uppkomma under arbetet med vatten och orättvisor i världen.

Jag hoppas att du och eleverna lär er massa nytt och får roligt när ni jobbar med både boken och när ni jobbar med vattnet.

Vattnet är trots allt något av det värdefullaste vi har på jordklotet. Vattnet, och drömmen om en rättvis värld.

Anton Klepke, författare

 

Filer

Ladda ner och skriv ut

Jakten på vattnet – gratis lärarhandledning