Kan ni berätta lite mer om kapprumsbiblioteken?
Lotti: Många familjer ofta har några böcker hemma som man läst flera gånger. Som vuxen tröttnar man ofta på dem snabbare än vad barnet gör. Och det kan upplevas som besvärligt att hinna ta sig till biblioteket för att låna böcker. Grundtanken med kapprumsbiblioteken är att nyttja en yta i varje förskolas lokaler där det ställs ut böcker som alla kan låna hem.
Malin: Alla har inte böcker hemma av olika anledningar. I kapprumsbiblioteket kan barnen kan själva ta tag i en bok de vill läsa. När man är klar ställer man tillbaka den.
Hur kom ni på idén?
Lotti: Vi hörde att det fanns kapprumsbibliotek i Varberg, där en sparbank hade hjälpt genom att köpa in böcker. Som lokal sparbank vill vi vara med och skapa möjligheter för barn och unga, men vi vill inte gå in i kommunal verksamhet. Här hittade vi ett perfekt glapp för att nå alla barn i kommunen, alltså genom att nyttja en yta i varje förskolas lokaler. När vi ger stöd till teater eller liknande är det ofta föräldrar som redan har ett intresse som tar barnen med. Detta når alla, det känns gott i magen.
Varför är läsning viktigt för barn och ungdomar?
Malin: Läsning är grunden till allt man gör, grunden till kunskap. Men det roliga svaret är att genom läsning kan man upptäcka nya världar och vara tillsammans.
Lotti: Ett bra språk skapar möjligheter att uttrycka vad du känner och att ta till dig information. Forskning säger att barn som blir lästa för får större ordförråd. Vi vuxna kan ge dem det försprånget.
Hur har Kapprumsbiblioteket tagits emot?
Malin: Jag har hört mycket gott om att barnen tycker om böckerna. De vill tydligen gärna läsa samma bok! Förskolepersonalen blev inbjuda till en inspirationskväll om böcker och målgrupper. De är glada över att få ny litteratur att arbeta med, även om böckerna mest ska läsas i hemmet. Sedan har några kommit in till butiken och vill köpa ’ett eget ex av den här boken från kapprumsbiblioteket’, vilket är roligt.
Hur fungerar samarbetet mellan Tjustbygdens Sparbank och Erik Hultgrens Bokhandel?
Lotti: Vi är bara verksamma i vår kommun, vi värnar om barn och unga men också om företag. Eftersom vi har en lokal bokhandel i Västervik var det naturligt att välja Erik Hultgrens för att köpa 2 500 böcker – en bok per barn i förskoleverksamheten i kommunen. Dem beställde vi av Malin, hon kan så mycket om böcker. Så det vi återinvesterar i bygden kommer från bygden!
Finns det planer på att utveckla konceptet kapprumsbibliotek?
Lotti: Än så länge kan föräldrar inte komma in och hämta böcker på grund av pandemin, så vi har ännu inte hela bilden av hur det gått, men jag kan tänka mig att vi vid något tillfälle behöver uppdatera, ersätta och fylla på med böcker. Detta är ingen quick fix, det är ett långsiktigt projekt, det kommer nya 4-åringar nästa år som behöver läsa bra böcker.
Andra tips för att främja läsande?
Lotti: Natta barnen tidigare så att man orkar läsa boken och inte somnar i barnens säng…
Malin: Läs tillsammans. Det är härligt att läsa tillsammans med barnen, men det borde också finnas vuxenläsning!
Vilken bok har påverkat dig mest?
Malin: Det är svårt att säga, men Narnia, Vita stenen och Tolkien tyckte jag riktigt bra om. Men jag läste ALLT och hämtade ständigt nya högar med böcker på biblioteket.
Vad är ditt bästa läsminne? / Vilken var den första bok du läste?Lotti: Kaninmordet av Elvira Birgitta Holm. Minns att jag läste den flera gånger, jag lånade den gång på gång på biblioteket. I vuxen ålder är det Petras prick av Maria Nilsson Thore, den fick mig att känna att barnlitteratur kan vara fantastisk. Jag skulle kunna läsa den 200 gånger.
Kan ni rekommendera en bra bok för vuxna?
Malin: Ett litet liv av Hanya Yanagihara eller Den stora skrivboken av Agota Kristof.
Lotti: En bok som gjorde ont i mig och satte stora spår är När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall.