Bonnierförlagen, 2020-11-25

Foto: Per Erik Berglund

Laga mig av Lotta Lundgren Årets kokbok 2020

Lotta Lundgrens nya bok Laga mig (Albert Bonniers Förlag) prisas av Gourmand Awards och har utsetts till Årets kokbok 2020. Som Sveriges bidrag tävlar Laga mig vidare om utmärkelsen ”Bäst alla kategorier” i den internationella tävlingen. Finalen äger rum den 5 juni 2021 på Paris Cookbook Fair. Boken går även vidare i kategorin ”Food Writing”.

Lotta Lundgren:

Foto: Per Erik Berglund

– Det här är den finaste utmärkelse en kokbok kan få och jag är otroligt glad över juryns djärva val. Jag och mina medkreatörer ser mycket fram emot att representera Sverige i den internationella tävlingen.

Edouard Cointreau, tävlingens grundare och ordförande i den internationella juryn:

Laga mig är en unik och underfundig kokbok. Lotta Lundgren lyckas göra oss nyfikna, fascinerade och rörda. Dom bästa kokböckerna är precis som den bästa litteraturen. Du kan känna och dela författarens själ genom sidorna.

Pelle Agorelius, Sverigerepresentant Gourmand Awards:

– Hållbarhet, livsnjutning, drömmar och resor kan gå hand i hand. Sverige har många starka författarskap inom mat och dryck som visar på just det. I en föränderlig värld är det viktigare än någonsin att finna gemensamma nämnare med varandra och andra länder. Därför är Gourmand Awards, Årets kokbok och gemenskapen runt maten precis det vi alla behöver.

Här är alla andra prisade och tävlande titlar från Bonnier Fakta, Max Ström förlag och Bokförlaget Semic:

Celebrity chef, Europe

Grönsaker A–Ö av Paul Svensson

Blogger, Family

Veckans matsedel av Zeina Mourtada

Climate • Food Books

Göra Gott av Malin Landqvist, Victoria Voss, förord Johan Rockström

Cooking Schools • Education

Hem & Konsumentkunskap av Tina Nordstrom, Josse Haamer von Hofsten

International

Always hungry av Sofia Henriksson

Mediterranean • Dun Gifford Award

Medelhavsmat i solen av Sanna Töringe

Local • Regions

Öarnas mat av Annika Edestrand, Lasse Burell 

Natural Food

Äta vilda växter av Lisen Sundgren och Nadia Nörbom

Mushrooms & Truffles

Svamparnas planet av Jesper Nyström

Novels

Familjen Morelli av Per Schlingmann, Karl Ljung

Bread

Lindas nya matbröd av Linda Andersson 

Sandwich

Smörgåstårtor och smörrebröd av Birgit Nilsson Bergström

Om Gourmand Awards

The Gourmand World Cookbook Awards grundades 1995 av Edouard Cointreau. Priset delas årligen ut till de internationellt bästa kokböckerna inom mat och dryck. Alla svenska vinnare och bidrag som Gourmand Awards valt ut går därmed vidare i den internationella tävlingen och tävlar om titeln ”Best in the World” i respektive kategori. Böckerna som gått vidare kan nu kalla sig ”Winner Sweden” och får även möjlighet att marknadsföra sin bok med dekaler och diplom signerade av Edouard Cointreau.