Laga mig av Lotta Lundgren Årets kokbok 2020
Lotta Lundgrens nya bok Laga mig (Albert Bonniers Förlag) prisas av Gourmand Awards och har utsetts till Årets kokbok 2020. Som Sveriges bidrag tävlar Laga mig vidare om utmärkelsen ”Bäst alla kategorier” i den internationella tävlingen. Finalen äger rum den 5 juni 2021 på Paris Cookbook Fair. Boken går även vidare i kategorin ”Food Writing”.
Lotta Lundgren:
– Det här är den finaste utmärkelse en kokbok kan få och jag är otroligt glad över juryns djärva val. Jag och mina medkreatörer ser mycket fram emot att representera Sverige i den internationella tävlingen.
Edouard Cointreau, tävlingens grundare och ordförande i den internationella juryn:
– Laga mig är en unik och underfundig kokbok. Lotta Lundgren lyckas göra oss nyfikna, fascinerade och rörda. Dom bästa kokböckerna är precis som den bästa litteraturen. Du kan känna och dela författarens själ genom sidorna.
Pelle Agorelius, Sverigerepresentant Gourmand Awards:
– Hållbarhet, livsnjutning, drömmar och resor kan gå hand i hand. Sverige har många starka författarskap inom mat och dryck som visar på just det. I en föränderlig värld är det viktigare än någonsin att finna gemensamma nämnare med varandra och andra länder. Därför är Gourmand Awards, Årets kokbok och gemenskapen runt maten precis det vi alla behöver.
Här är alla andra prisade och tävlande titlar från Bonnier Fakta, Max Ström förlag och Bokförlaget Semic:
Celebrity chef, Europe
Grönsaker A–Ö av Paul Svensson
Blogger, Family
Veckans matsedel av Zeina Mourtada
Climate • Food Books
Cooking Schools • Education
International
Always hungry av Sofia Henriksson
Mediterranean • Dun Gifford Award
Local • Regions
Natural Food
Äta vilda växter av Lisen Sundgren och Nadia Nörbom
Mushrooms & Truffles
Svamparnas planet av Jesper Nyström
Novels
Familjen Morelli av Per Schlingmann, Karl Ljung
Bread
Lindas nya matbröd av Linda Andersson
Sandwich
Smörgåstårtor och smörrebröd av Birgit Nilsson Bergström
Om Gourmand Awards
The Gourmand World Cookbook Awards grundades 1995 av Edouard Cointreau. Priset delas årligen ut till de internationellt bästa kokböckerna inom mat och dryck. Alla svenska vinnare och bidrag som Gourmand Awards valt ut går därmed vidare i den internationella tävlingen och tävlar om titeln ”Best in the World” i respektive kategori. Böckerna som gått vidare kan nu kalla sig ”Winner Sweden” och får även möjlighet att marknadsföra sin bok med dekaler och diplom signerade av Edouard Cointreau.