Varför är läsning viktigt för barn och ungdomar?
Genom läsning får man insikt om vad världen och livet har att erbjuda. Tillvaron blir så mycket större.
Vad gör Berättarministeriet?
Vi jobbar med att stötta de mest utsatta skolorna i Sverige så att barn kan upptäcka hur roligt det är att läsa och skriva och därigenom få gymnasiebehörighet.
Kan du berätta om något du är stolt över att Berättarministeriet har åstadkommit?
Ett stolt ögonblick är Annika Hussain, en av våra BM-debutanter i Berättarministeriet och Bonnierförlagens författarskola. Hon var gymnasiestudent och skulle bli läkare men hade kanske inte något djupare engagemang. Efter BM-debutant läste hon creative writing och publicerade hos Berättarministeriet. Det gav henne inspiration till helt nya tankar och hon åkte till England och pluggade creative writing. Nu har hon en agent.
Vilka grepp använder ni för att få unga att läsa och skriva?
Vi använder ett tusen år gammalt knep ─ håller barnet i handen. Introduktion sker genom en engagerad vuxen. Om ett barn inte tycker om att läsa eller kommer från ett hem där man inte läser så måste någon introducera det för barnet. Det kan vara en lärare, bibliotekarie eller en volontär på Berättarministeriet. Magin av tillit och nyfikenhet smittar av sig från en människa till en annan. Det gäller oavsett vad man vill lära sig, tror jag.
Vilken var den första bok du bläddrade i?
Porrtidningar i en container. Jag kom till Sverige när jag var sex och ett halvt, jag hade gått i turkisk skola i ett halvår så jag kunde alfabetet. Som barn i miljonprogrammet lekte vi i en gul container som stod lite överallt. Den var spännande att botanisera i och där fanns högar av ganska oskyldiga porrtidningar. Dialogen, om än torftig, var skriven i talbubblor och jag ljudade ut vad det stod i dem. Jag var väldigt motiverad! Pappa kom och hämtade oss och undrade vad vi gjorde.
Vad läste du som barn?
Jag var intresserad av och läste mycket grekiskt mytologi. Begrepp, metaforer och liknelser förstod jag tidigt för att jag om och om igen läste grekisk mytologi. Fantastiska berättelser. Sagornas värld har breddat min kunskap, jag förstod begrepp som Oidipus- och Narcisos-komplex. Det var så spännande och jag tyckte att jag läste sagor och berättelser, inte bildande grekisk mytologi. Sådant som min mormor ägnade sig åt muntligt. De stora berättelserna i människans sagorike har stora likheter med figurer man känner igen; när en kille blir sur blixtrar och dundrar det, kvinnan framstår som förförisk och lömsk. Jag hade stor användning av mitt intresse för mytologi längre fram i vuxenvärlden. Bibeln läste jag trots att jag är ateist. Bra story!
Vilken bok rekommenderar du att alla läser?
Tusen och en Natt. En manual i sig om storytelling. Scheherazade avslutar varje kväll sin berättelse med en cliffhanger så att sultanen låter henne leva i tusen och en natt. Fantastisk introduktion till uppbyggnaden av storytelling. Mycket meta – story i story och storyn som hantverk.
Hur kan man som vuxen inspirera barn till läsning?
Lär dig att läsa högt! Slarva inte när du läser för barnet. Läs med inlevelse, det blir ett stort drama, det är det barnet vill ha. Stina Wirséns böcker är bra att läsa högt, man kan prata kring bilderna. Text måste man träna sig i att förstå, men med bild känner man med en gång vad det är. Stinas böcker är otroligt tacksamma att låta den vuxna prata runt.
Har du något mer tips?
Det viktigaste är att man gör det. Demokratin är hotad, länsnivåer sjunker. Blir världen större så ges man möjlighet att leva sig in i andra människors tillstånd och besöka känslorna som andra känner som man kanske inte känt själv. Det är viktigt att man läser, läs för guds skull för era barn. Musik och läsande har räddat mitt liv.