Årets Selma prisar feministiska förebilder
För tredje året i rad delar SelmaStories, en del av Bonnierförlagen, ut det feministiska priset Årets Selma. Priset går till en person eller organisation som under året lämnat avsevärda avtryck i jämställdhetsdebatten. Vinnarna tillkännages vid ett stort event på internationella kvinnodagen 8 mars på Göta Lejon, där Kakan Hermansson samtalar med aktuella författare.
Köp biljetter till Årets Selma här.
– Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men trots att vi kommit långt, har vi oerhört långt kvar. Med Årets Selma vill vi främja ett modigt, enträget och progressivt feministiskt engagemang och rikta strålkastarna mot de som gör skillnad på riktigt. I år är vi särskilt glada över att kunna addera två nya kategorier: ”Hederspris” och ”Årets Röst” vilket vittnar om ett särdeles starkt år, säger Thérèse Cederblad, övergripande ansvarig för Årets Selma 2020.
En av de författare som medverkar på scenen är Birgitta Ohlsson, före detta riksdagsledamot och EU- och demokratiminister, som nu debuterar som barnboksförfattare med boken Lev som du vill. Tio svenska kvinnor visar vägen.
– Jag är stolt över att Bonnierförlagen har så många författare som tydligt lyfter de feministiska perspektiven. Kvinnodagen är både allvar och glitter för mig. Att fira det vi uppnått, men inte glömma allt som återstår, säger Birgitta Ohlsson.
Övriga medverkande som alla är bokaktuella är Little Jinder, Kajjan Andersson, Candice Carty-Williams, Nina Rung, Peter Rung, Atilla Yoldas, Flora Wiström, Arazo Arif, Jenny Rogneby, Amanda Colldén & Anna Dahlbäck, Sofia Rönnow Pessah, Helena von Zweigbergk och Saara Turunen. Samtalen rör sig inom högaktuella ämnen där dessa personer varit viktiga röster, så som sexualitet, mansnormer, våld i nära relationer och kroppspositivism. En av de starkaste rösterna just nu gällande kroppsaktivism är Kajjan Andersson som med boken Livsviktigt tagit den viktiga diskussionen om hur vi kan få barn, och vuxna, att respektera sina kroppar.
– Att rikta strålkastarljuset mot det förtryck som kvinnor alltjämt lever i är något vi behöver göra varje dag. Men kvinnodagen är som en uppsamling, och där är ”Årets Selma” ett så bra upplägg för att skapa feministiska sammanhang och samtal från olika, högaktuella perspektiv, säger Kajjan Andersson.
Om Årets Selma
Årets Selma är ett feministiskt pris som delas ut av SelmaStories som är en del av Bonnierförlagen. Priset går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått, och påverkat till en förändring och förbättring i samhället. En höjd röst, brytandet av normer, modet att gå mot strömmen – ibland kan en till synes liten rörelse skapa stora, ibland oförutsägbara, positiva effekter. ”Årets Selma” vill uppmärksamma detta. Priset består av en prissumma på 10 000 kronor, ett diplom samt en gåva skapad av en feministisk konstnär eller konsthantverkare. År 2020 består gåvan av ett smycke framtaget av guldsmeden Natalie Wåhlin som driver Feministsmeden.
Tidigare vinnare
Årets Selma 2019:
Amanda Oxell för Annonsrådet. En plattform på Facebook och Instagram med över 10 000 medlemmar som med outtröttligt engagemang och kollektivets kraft fått världsledande företag att förstå och förändra sexistisk reklam.
Årets Selma Junior 2019:
Femmetopia, Kungsholmens Gymnasiums feministiska förening och ordföranden Ebba Bjelke. För deras krav på samtyckesundervisning i läroplanen.
Årets Selma 2018:
Organisationen Födelsevrålet, som arbetar för alla kvinnors rätt till säker förlossningsvård.
För mer information, pressbilder, ackreditering samt intervjuförfrågan vänligen kontakta:
Marie Björk, Innehållsproducent Årets Selma, Bonnierförlagen Kommunikation, marie.bjork@bonnierforlagen.se