Förläggarspaning: Vad vi läser 2023
2022 måste summeras som ett minst sagt fantastiskt bokår. Augustprisnomineringar för Lina Wolffs Djävulsgreppet och Jenny Tunedals Dröm, baby, dröm. Spindeln av Lars Kepler blev årets mest lyssnade bok. Vi fick också en efterlängtad deckare i Camilla Läckbergs Fjällbackaserie och postumt utgivna dikter av folkkära poeten Kristina Lugn. På tal om folkkär så var 2022 året då Kikki Danielsson i sina memoarer ser tillbaka på en karriär som sträcker sig över femtio år.
Barnens YouTube-favoriter Yumi & Tomu skrev en bok som också den har gått hem hos barnen. Både Karl Fredrik och Hanna Wendelbo bidrog säkerligen till dahlia-manin i många svenska trädgårdar. Lina Nordquists Dit du går, följer jag blev framröstad till Årets Bok medan Räkna hjärtslag, Katarina Widmarks roman om hembiträdet Betty, fick bronsplatsen.
Men vad kommer vi att läsa 2023? Bonnierförlagens förläggare delar med sig av sina spaningar kring vilka teman, ämnen och trender de ser för det kommande året.
Karin Linge Nordh, förläggare på Bazar förlag:
– I tider av lågkonjunktur, krig och osäkerhet är det inte konstigt att människor söker verklighetsflykt i litteraturen. Jag spår en fortsatt ökning av feelgoodgenren och en förflyttning mot cosy crime, eller i alla fall mindre samhällskritiska deckare, inom kriminallitteraturen. En trend som lär fortsätta är även böcker som utspelar sig i norra Sverige och romaner som speglar vår samtidshistoria.”
Åsa Selling, förläggare och grundare, Romanus & Selling:
– Vad gäller romanen tror jag på eskapism. Vi ser ett stort sug efter historiska romaner som bara växer. Det gäller både romaner baserad på historiska personer och ren fiktion. Romanen har en förmåga att flytta oss bort från vår samtid och det behöver vi. I det historiska kan vi spegla den tid vi lever i nu, om så bara för att påminnas om att det funnits tider och platser då uppvärmningen av det egna hemmet varit mer utmanande än i Sverige 2023. Önskan att förflytta sig visar sig också i att man suktar efter andra platser, mer exotiska breddgrader. Bara det enkla faktumet att vi inte kunnat resa under pandemin bidrar till att man gärna gör det i läsfåtöljen. Politisk polarisering, pandemiutbrott, gängkriminalitet och klimathot får vi nog av i nyhetsflödet och i stället vill vi genom skönlitteraturen öppna helt andra världar än den samtida.
Maja Lindqvist, förläggare på Bonnier Carlsen:
– Faktaboken (vetenskap! djur! pengar! fiske! brott!) blir allt viktigare för de som kämpar lite med längre böcker. Historia i både fakta- och skönlitterär form verkar fortfarande gå hem hos bokslukarna. För de äldre kommer vi säkert att se både fler ortenskildringar och mer glesbygdsromantik. Eller glesbygdsnoir … Men även mer feelgood för alla åldrar. Tiktok har ju banat väg för ett nytt matlagningsintresse, så mycket smält ost över lag!
Martin Ransgart, förläggare och publicistisk chef facklitteratur, Bokförlaget Forum/Bonnier Fakta:
– Årets julklapp är ett hemstickat plagg. Det hakar på hantverkstrenden och är också, tror jag, ett uttryck vi vill skapa saker själva, men också ett sätt att återvända till grunderna och skapa kontroll i en orolig tid. Det är säkerligen också ett sätt att spara pengar på ett hållbart sätt när vi går mot hårdare tider. Att grunden är viktig kan också ses i det på topplistorna i december dyker upp en rejäl bok om potatis och en om gäddor. Den här trenden kan man se både i vår egen utgivning och internationellt. Jag tror också att senare under året kommer vi att se mer av detta. Till sommaren kommer till exempel tankar på att ta tillvara på det naturen erbjuder vara stort. Sylta och safta är till exempel något det kommer att pratas om.
Kerstin Almegård, förläggare facklitteratur, Albert Bonniers Förlag:
– Ur mitt fackboksperspektiv tror jag att diskussionen kring fakta, källkritik, populärvetenskaplig utgivning och faktagranskning kommer att fortsätta – både inom bokbranschen och på kultursidor. Frågan ”Får man verkligen ge ut sådant här?” kommer att fortsätta ställas (och svaret kommer oftast att vara ”Ja, det får man, trots allt.”). Sedan är min väldigt specifika ämnesspaning att Carl Jung är tillbaka. Vi kommer att läsa in symboler och arketyper i allting. Jungianska tolkningar av vitt skilda ämnen inom vitt skilda genrer kommer att göras, på gott och ont. Förmodligen mest ont. Vänta bara!